>

16.4.09

Кървавият четвъртък

Много неща са казани и изписани за кървавия Велики четвъртък.
Атентата е извършен е на 16 април 1925 г., Велики четвъртък, когато група крайнолеви дейци на Военната организация (ВО) на Българската комунистическа партия (БКП) взривява покрива на църквата „Света Неделя“ в София. По това време в нея се провежда церемонията по погребението на генерал Константин Георгиев, убит на 14 април същата година от други дейци на комунистите. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III.
Злодейството е осъдено като най-смъртоносен терористичен акт, при който загиват над 200, а ранените са над 500 - представители на българския военен, политически и обществен елит. Само за миг загиват повече български генерали и офицери, отколкото във всички войни в новата ни история. Голяма част от жертвите са ветерани, кавалери на ордена “За храброст” герои от Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни. Загиват много жени и деца, ученици, студенти и военноинвалиди.

Стотици човешки имена, стотици семейства, неродени деца, съсипани съдби … са превърнати в статистика.



Мир на праха им!
Share/Bookmark

1 коментара:

Rosen Hinkov каза...

Шибани комунистически копелета. Даже се гордеят с това и филми си правят, даже и трамвайни клипове. Време е те да минат в аналите на статистиката и да не излизат от там, завинаги

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................