>

26.9.09

Да пушим или да не пушим


Вчера разбрах, че пушачите надделяха над закона в Хърватия.
След като през май тамошният парламент въведе забраната за тютюнопушене на обществени места, вчера мъдро преразгледа закона. Отново се позволява пушенето в кафенета и ресторанти в специални зони за пушачи. Те трябва да са не повече от 20% от цялостната площ на заведението. Кафенетата по-малки от 50 кв. м. трябва да вземат решение дали да бъдат само за пушачи или за непушачи.
Умно. Хитро. Полезно. Всички доволни.

На принципа "Барабар Петко с мъжете", нашите дупедавци решиха от 1 юни 2010 да въведат тотална забрана за тютюнопушене на обществени места. Ще може да си пушим само в къщи и на улицата.
Страхотно.
"Нека ви!" - мълвят непушачите...
"Най-после" - пенят се бившите непушачи /които бтв са най-големите досадници за пушачите/.
Според изследването 36% от българите пушат.
Значи за тези 36 % не могат да се отделят 20% от баровете?
Значи ще жертваме бизнеса на много от малките квартални кръчмички за да сме "модерни непушачи"...или по-скоро ще ги направим "извън закона"?
А пияните туристи по морето? Те къде ще пушат? На плажа...или в гръцки барове.
Пред баровете ще трябва да заобикаляме групичка пушачи, докато си маневрираме между паркиралите коли на тротоара. А купчината фасове пред входа на всяко обществено здание, кръчма и около пейките в градинките, кой ще мете?

Прегледах статистиките за предните години в европейските страни и О!Чудо! оказа се, че пълната забрана не намалява процента на пушачите, а вредните емисии в атмосферата не намаляват.
Не е ли по-умно Държавата да сподели разходите, да въведе данъчни облекчения за заведенията, които са въвели пълната забрана за тютюнопушене, например. И всеки да си намери пазарната ниша. В Шотландия е отчетено 10% намаляване на оборота на заведенията през първите тримесечия след въвеждането на пълната забрана, а в същото време броят на заболелите от остър коронарен синдром се е увеличил. В Германия при същата мярка е отчетено драстично намаляване на оборота на малките заведения.
До 30 - 40% е спада в българския туризъм вследствие на световната икономическа криза.
Не трябва  в момент на криза, когато хората се борят да останат на пазара, да се въвеждат закони, които пряко засягат и събарят един от основните икономически сектори у нас - туризма.
Гъвкавата политика при въвеждане на забраната за тютюнопушене се прокарва в туристически страни като Испания и Португалия. Забраната там е не по-малко строга, но позволява изключения, като създаване на специални правила в ресторантите и заведенията. Такава е практиката в Белгия, Дания, Германия и Румъния. 

Пушач съм. Не ми пречи да не пуша, когато съм в компания в бар. Така или иначе и сега се съобразявам с околните. Но нека аз да реша дали да го правя или не!
Искам аз да избирам да пуша или да не пуша! 

Share/Bookmark

20 коментара:

dzver каза...

Аргументът за забрана на пушенето в заведенията е прост. Дискриминира се персонала. Да не говорим, че практически никъде няма салони за непушачи, в които да не смърди на цигари.

MadWizard каза...

Може да се наблегне на повишаване на ефективността в салоните за непушачи.
Едва ли някой е против да има хубава вентилация в заведенията.
Глобите могат да бъдат за това, вместо за запалена цигара.
Заведенията, които не могат да си позволят "пушачи-непушачи", избират кое да са. Примерно по-висок данък за пуш-заведение.
Заведения - тип ресторанти или предимно за хранене /пицарии/ - по дефолт - непушачи. Компромис от страна на пушачите /нищо, че непушачите не заслужават/.

Има варианти...които звучат умно.

Plamena Markova-Koleva каза...

"Пушач съм. Не ми пречи да не пуша, когато съм в компания в бар. Така или иначе и сега се съобразявам с околните. Но нека аз да реша дали да го правя или не!"

Ок, но какво да правят непушачите, когато някой не е толкова съобразителен и им дими на главата с извинението "аз не мога без цигара"?

dzver каза...

Всъщност тази забрана е единственото възможно решение. Ти не искаш да е позволено да пушиш по заведенията, за да не пушиш вътре. Искаш го, за да пушиш.

Ако си сам на масата ще драснеш 2 цигари за десерт. Не познаваш оня жмел на съседната маса, нито забелязваш че сервитьорката е бременна.

MadWizard каза...

Това е въпрос на възпитание и "съобразяване с околната среда".
Когато не ми е приятна нечия компания - ми не съм там.
Факт е, че непушачите са мрънкалниците.
Факт е и че ако ми кажат: "Уффф тия цигари...пууу, осмърдя ми дрехите..косата...а си я мих оня ден", ще отговоря:
- Къпи се по-често.- и ще си запаля нова.


Едва ли някой пушач, ще продължи да пуши под носа ти, ако му обясниш, че дима те дави, дразни и ти е неприятно. И учтиво го помолиш да се премести...или поне да не пуши толкова много за час-два.
;)

Ако сте компания и отидете на заведение, разбирате се къде да сте - пушачи или непушачи. Ако имаш тази възможност...няма да се чувстваш прецакана. А и заведенията ще се стараят да имат добра вентилация при пушачите за да те привлекат за клиент, вместо да избереш съседното заведение- изцяло за непушачи.
Конкуренцията ще помогне на нас- клиентите.
Забраните - не помагат на никого.

frog and roll каза...

Много им здраве - да фалират, щом не могат да си защитят бизнеса и да извоюват салони за пушачи. Спирам кръчмите.

dzver каза...

Законите се правят с цел да има някаква справедливост при възникването на конфликти. Пушачите тровят себе си и непушачите. Законодателството принципно защитава добросъвестната страна. Работа на закона и властта е да прати пушачите по балконите, не да учи непушачите да се къпят след всяко влизане в заведение (няма дълга коса, която може да оцелее след миене всеки ден).

MadWizard каза...

Приемам, че си прав.

frog and roll каза...

Сепуко не е успял да направи включване:

http://blog.sepuko.org/?p=771&cpage=1#comment-3595

sepuko каза...

Иха вече наистина мога да коментирам :) . dzver просто е прав. Добре изгражда тезата за вредата за околните. За щастие не може да има балансирано мнение.

Ondine каза...

"Нека ви!" - мълвят непушачите...

"Най-после" - пенят се бившите непушачи /които бтв са най-големите досадници за пушачите/."
Всъщност някои непушачи ;)мислят,че това е прекалено крайна мярка! Това е индивидуално решение на всеки човек и не би трябвало "друг човек" визирам правителствата да решават кой и къде да пуши!

MadWizard каза...

Звучи правилно, но дава право на свобода и избор на хората. Днес ако им разрешим да пушат и да избират... утре може да решат, че искат и да
избират кой да им доставя ел.енергия и на каква цена, дали да плащат или не за топлофикация,... дори може да стигнат до там, че да предпочетат открадналите парите от данъците им да влезнат в затвор за по година-две.
...става сложно.
Сепуко е прав донякъде. Забраните ти спестяват нуждата от взимане на решения. По-бързо, евтино и лесно е.

Ирония Идиотова каза...

Трябва да има обособени места за пушачите. Не е честно иначе пък! Значи за непушачите всичко може, а за нас, отровните твари-не?! Защо?!И аз дишам меко казано-въздух.( предимно пушек от синьо виктори, но това си е мой проблем), но не преча на тези, които дишат изпаренията от автомобилите, соц. заводите и не до там соц. Нито преча на прекрасния свеж въздух , който се нарича"смог" в големия град.И в някои не до там големи градове. Защо да си нямам обособено местенце, където да решавам сама за себе си- дали да се тровя от цигарения дим или от съседния Лукойл.., ами директно да имам забрана за "никъде"!?!
Или твърде повърхностно се изказах?! Ми добре.
И те така..

diandra каза...

И аз искам да избирам сама! Браво на Хърватия! И ние така трябва да постъпим догодина.

frog and roll каза...

Ирония, не е повърхностно за тези, които сме перманентно надрусани от Лукойл. Загрижили се за непушачите, а оставят безнаказано цял град да им диша гнъста на тези. :(

Ondine каза...

Кой ли ще е този смелчак "от горе",който ще повдигне и дума за замърсяването на града от Лукойл при наличието,че доста висок процент от печалбата на съответното предприятие отива директно в хазната на държавата?/какво са някакви там 250-300 хил.за сметка на останалите около 6 милиона;)/

frog and roll каза...

Няма такъв смелчак. Евдокия Манева обеща, но не виждам нито да го прави, като зам.министър, нито пък кой ще й позволи, ако евентуално се осмели.

Lynn's nest каза...

Съвсем просто е: салоните за пушачи и съответно за непушачи са добре изолирани и правата на всички са защитени. А във връзка с туризма - миналата година за първи път чух, неофициално термина "smoking tourism" - пътуваш до място, където можеш да си пушиш като бял овек, без да те правят на маймуна и да те карат да се чувстваш виновен, че си пушач. И българската икономика действително само ще загуби от пълна забрана.

Aria каза...

мен също много ме "кефи" увеличението на акциза върху цигарите с по-висок процент от искания от ЕС. един вид, те да ни вземат парите предсрочно, пък ползата... е, кой е казал, че трябва да има полза.

Irina каза...

Същия аргумент се изполваше и в Щатите - заведенията ще фалират, бизнеса ще пропадне, бля бля бля. Оказа се, че след като не могат да пушат хората консумират повече, така че бизнеса на заведенията съвсем не пропадна - даже напротив. А пълната забрана да тютюнопушенето в Щатите наистина доведе до драстично намаляване на потреблението на цигарите - евалла.

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................