>

11.9.08

Големия андронен ускорител, черните дупки или как избегнахме апокалипсиса в ЦЕРН


Сутринта се събудих със Бареков, задаващ въпроса: Избегнахме ли апокалипсиса в ЦЕРН.
В просъница видях трима смешно изглеждащи учени да разясняват какво, аджеба, истинските учени в ЦЕРН правили вчера.
Според пресата 30 наши учени влезли в "Шестото клеймо" на Даун Браун.....а то май този и в някакъв "Метеорит" беше се използвал.
Абе общо взето отървахме кожата....и този път.
Пък и важен е резултата.....след години.
И електрона се е смятал за най-ненужната частица, а току що като истинско ЕМО се епилирах....с по-скъп ток, доставен от ЧЕЗ.
В крайна сметка какво се случи /според пресата/:
В 9.25 ч. британско време (11.25 ч. българско време) радостни възклицания и аплодисменти избухнаха в контролната зала в лабораторията в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Женева. Ръкоплясканията се разнесоха в момента, когато две точки на компютърния екран показаха, че лъчът от протони успешно е завършил първата си обиколка в Големия андронен ускорител (ГАУ) т.нар. "машина на Големия взрив". Тя струва 3.6 млрд. британски лири и ще започне нов етап в развитието на Вселената.
По-малко от час бе необходим за насочването на потока от частици по време на началната обиколка: първите протони бяха изстреляни в тунела с дължина от 27 км в 8.32 ч. британско време (10.32 ч. българско време).
"Благодаря, благодаря на всички", каза Лин Евънс, ръководител на проекта за ГАУ, след като лъчът завърши първата си обиколка. Около час преди това учените напрегнато изчакаха 48 секунди, в които бе извършено генерирането на първия залп от протони и проблясването на малък лъч светлина на екрана, който показа, че насочените елементи са преминали успешно първите 3 км в тунела. След това учените насочиха лъча от протони в целия тунел, като го спряха по пътя му, за да коригират целта. До 8.55 ч. (10.55 ч. българско време) лъчът измина половината от пътя.
"Уау", възкликна д-р Евънс, след като стана ясно, че лъчът е завършил първата половина от обиколката си само 23 минути след пускането му. "Лъчът сега е в средата на ГАУ и е преминал през два експеримента, ALICE (изучава кварковата плазма - състояние на материята, което се е смятало, че е съществувало непосредствено след Големия взрив) и CMS (детектор, който цели да открие възникването на масите на частиците, което е свързано и с евентуалното откриване на нова фундаментална тежка частица - Хигс бозон (частицата Бог). CMS установи доста интересни неща. Сега спряхме лъча и правим някои корекции, след което ще го преместваме октант по октант. Трябва да направим още четири неща. За около час лъчът ще е преминал през целия ускорител".
По пътя си лъчът преминава през специални абсорбиращи блокчета с диаметър колкото монета от 50 пенса. Те се използват, за да се предотврати възможността лъчът да премине прекалено далеч от електронната лампа преди учените да установят дали са го насочили правилно. Те постепенно се премахват, докато протоните могат да се движат.
В ГАУ първо се пуска лъч, който се движи по посока на часовниковата стрелка, а след това и такъв, който е в обратна посока, а при сблъсъкът им ще се пресъздадат условията на Големия взрив.
"Нека да започваме", каза ръководителят на проекта ГАУ Лин Еванс в 9.15 ч. британско време. "Лъчът вече е на входа на ГАУ и за няколко минути ще отстраним абсорбиращия блок, с който се е сблъскал лъчът. След което ще направим и останалите настройки, които са ни необходими", допълва той.
Когато предшественикът на ГАУ, Големият електронен ускорител, бе включен, първият лъч измина разстоянието за 12 часа, "Не знам колко време ще ни е необходимо сега. Надявам се ГАУ да бъде по-бърз", каза д-р Евънс преди началото на експеримента. Оказа се обаче, че той е много, много по-бърз и му трябваха само 53 минути.
Директорът на ЦЕРН Робърт Аймар заяви в обръщение към служителите в контролната зала преди стартирането, че денят носи "и удоволствие, и надежда". "Днес е голям ден за ЦЕРН и за Големия андронен ускорител. Направили сме всичко, необходимо, за да постигнем успех. Браво на всички и успех. Сигурен съм, че ще премине добре. Благодаря на всички".
Имаше притеснения и в последните минути, след като буря в понеделник вечерта доведе до прекъсване на тока в някои от охладителните системи, които трябва да охладят ГАУ до -271 градуса по Целзий. Електричеството бе възстановено късно вечерта във вторник, като позволиха на "първия лъч" да тръгне по план.


Е, да са ни честити новите придобивки!!!

Източник
Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................