>

17.11.08

Земетресение и информация

Във вестник Дневник има много интересна статия относно съботно-неделните земетресения и последвалата осведоменост.


Ето и текста и:

Как реагира човек, ако малко след 22ч. в съботната вечер - моментът, когато най-накрая е приключил с нескончаемия списък от занимания за т.нар. почивни дни, успял е да укроти децата по леглата и си е сипал полагащата му се чаша питие, внезапно подът под краката му се разтърси?

Малко след като е успокоил треперенето на ръцете, по правило се хваща за телефона - да разбере само на него ли така му се е случило и ако не - как са близките му. Ако според утвърдените правила на Мърфи, телефонът отказва всякакво съдействие, се нахвърля върху дистанционното, което би трябвало да му осигури минималната доза информация чрез радио или телевизионните станции.

Ако обаче и там нещата изглеждат като "Усетено е земетресение, очаквайте още информация по-късно", или бързо товари фамилията на колата и отпрашва надалеч, или, колкото и парадоксално да е, включва компютъра.

Това се случи тази вечер, след като два труса смутиха традиционните купони и притесниха мнозина софиянци.

Нетипично за късните съботни часове, трафикът към информационните сайтове беше огромен. При традиционната липса на бърза реакция от институциите, медиите направиха възможното за да информират. За минути се задейства и машината за информация на читателите, които буквално минути след труса започнаха да уточняват подробности, да споделят версии и да допълват съобщеното от журналистите. Блоговете също влязоха в ролята на информационни агенции, обобщавайки новините, открити в интернет.

Първите читателски реакции бяха, че трусът е усетен силно както по ниските, така и по-високите етажи на сградите. "Живея на 2 етаж в центъра, на всичко отгоре имам неприятната професия-строителен инженер-труса тук се усети доста силно,!!!!", коментира читател във форума на "Дневник". Последвалите го уточняваха, че макар и за няколко секунди, земетресението е било усетено силно почти във всички квартали на София, като по високите етажи е разтърсило прозорци и е предизвикало падане на предмети. "Малко след 22:00 аз гледах филм (на слушалки), докато Ани спеше. Около 22:08 столът под мен подскочи, и за малко да изпусна слушалките на земята. Ани се събуди също.Стори ми се, че е бомба. Не го усетих като земетресение, но явно съм грешал", пише в блога си Мишел.

Тутакси по форумите тръгнаха версии за случилото се, които варираха от невинно земетресение до съмнения за взрив. Припомняше се избухването на военните складове край Челопечене от 3 юли, последвани от земетресение от 3.2 по Рихтер същия ден. Последваха дежурните съмнения за проблеми с комбината "Кремиковци", последвани от залози за епицентъра и магнитуда на земетресението.

От различни квартали дойдоха обяснения за чут тътен и врзив секунди преди труса. Основен аргумент се оказа поведението на домашните любимци. "Ако някой се интересува - морските свинчета оквичаха квартала, много се стреснаха. Хамстерът обаче спа и въобще нищо не разбра", обясняваше Сrazy. Simba21 допълваше: "За съмняващите се, аз все си мисля, че си е точно земетресение. Кучето на съседите много странно виеше около 30 мин преди да разтресе. "Абе мацата ми изобщо не се впечатли от земетръса,а уличните кучета хич ги нямаше. Тя и сега си мърка, а аз се чудя това вибрации от трус ли са, или от нея", отговори анонимен форумец.

"И сега какво се прави??????? Да излизаме ли.... Дали ще има други трусове ... Що не кажат тия хора .... ", попита участник във форумните дискусии в 22.28 - точно когато "колегите" му оптимистично си обещаваха още трусове през нощта. Последва диалог:

- Тъпанара: "Аз си слушам кучето.То тия работи ги усеща.Точно преди земетресението блееше като агънце,а сега спи като тупан на слънце... "

- Анонимен: "Добре, че ме успокои. Защото аз започнах да си мисля, че на мойто нещо му има. Щом и на кучетата не им пука значи няма страшно",

- Тъпанара: "Ако някой се съмнява за следващ трус да излезне на балкона си и да се заслуша в уличните псета. Ако не му хареса как вият да си плюе на петите..."

Час и половина по-късно, когато ситуацията започна да се успокоява, версиите за труса и съветите за реакция придобиха значително по вредър и хумористичен вид - от "Моля да приемете извиненията ми, но от 2 дена съм на зрял боб и стомахът ми не понесе добре таз годишната реколта. Да кажа само, че епицентърът е кв. Левски", през "Този път надминах себе си" до "явно двубоя м/у стншв и бб продължава. в напрегната борба се използват всякакви, ъъ, средства за.. медийно време, примерно събитието в София таз вечер, сочено за земетресение".

Появиха се и призиви като "Хубава съм, сама съм, страх ме, приятелят ми е семеен и е при жена си, няма ли някой да дойде при мен. Студ. град, блок 53". За интереса може да се съди по многобройните отговори.

За останалите до най-късно във форумите остана обсъждането на въпроса имало ли е вторични трусове или повторното разлюляване е било само плод на фантазията на читателите.

***
Запазен е оригиналният правопис на коментарите
Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................