>

12.12.09

Щастлива Ханука !



Сещате ли се за серията от "Приятели", в която Рос-маскиран като коледен броненосец-помощник на дядо Коледа, разказва на Бен за Макавеите?
Та става въпрос за Ханука. Тя започна да се празнува снощи. Миналата година ми направи впечатление, че много малко хора всъщност знаят какво точно е Ханука, какво се празнува и кога се празнува. Сега малко ще се опитам да ви обясня за какво става въпрос. Ханука - на иврит:  חנוכה , или Hanukkah. Мнозина я наричат Еврейската Коледа. Всъщност грешат. Вярно е, че Коледа и Ханука съвпадат понякога по време, но Хануката се определя от Еврейският календар, който е различен от Грегорианския. Ханука може да е през м. ноември, друг път през м. януари. Както всички еврейски празници Ханука започва при залез от нощта, преди датата от календара. През настоящата година -  дните на Ханука се отброяват между 11 и 19 декември, а първата свещичка се пали след залеза на 11 декември.По време на честванията всяка вечер се прибавя по една запалена свещ в традиционният деветосвщник Менора, докато се запълнят местата на всички 9 свещи. От снощи евреите в Израел и по света започват да празнуват седмицата на Ханука, която наричат още празника на Светлината.


Историята на празника Ханука е следната: цар Антиох Четвърти /Епифан/, владетел на Средния Изток и враг на евреите, напада Ерусалим и Храма и ги завладява.Започват жестоки религиозни гонения. Храмът е осквернен от езически жертвоприношения и идоли. Възстаническа армия, начело с Юда Макавей /Юда Бен Мататия / побеждават многочислената и добре обучена войска на противника, връщат си Храма, прочистват го и го освещават церемониално. От тук произлиза и името на празника Ханука, което означава освещение.

Когато след възстанието евреите търсят да запалят традиционния свещник - менора в Храма, но той е откраднат от врага, правят временен и го запалват с малкото осветено масло, което намират  /то трябвало да стигне за 1 нощ/ - става чудото - маслото стига за цели осем дни. Така Ханука се превръща в символ на победата на шепа смели хора над най силната тогавашна армия и в празник на чудото на светлината.
Днес по време на празника Ханука в Израел и в диаспората се палят свещите на традиционния деветосвещник, приготвят се картофени палачинки и понички, пържени в олио и се ядат млечни храни, като сирене и сметана. Децата очакват с нетърпение своите подаръци и играта с традиционния пумпал.



И още малко относно Хануката:
Менората, която се пали на празника, става емблематичен знак, носещ уникалността на юдаизма и на еврейския народ. Заедно с 'Маген Давид' (шестоъгълната звезда на цар Давид), тя се превръща в основен символ не само на държавата Израел, ни и на евреите като цяло. Запалването й е най-важният обичай на празника. Всяка вечер в продължение на осем дни се пали по една свещ, за да напомня за чудото, случило се на празника. Менората има осем гнезда за свещи подредени в редица и едно гнездо, наречено 'Шамаш'. Свещта поставена в него се използва за разпалване на останалите осем. Свещите се палят извън къщата, а свещникът се поставя в дома вляво от входната врата. В днешни дни менората се запалва и се поставя в близост до прозореца, гледащ улицата. Този ритуал се изпълнява на залез слънце и се оставя да гори най-малко 30 минути след полунощ. Обикновено всички членове на семейството присъстват на събитието. След запалването се произнася молитва.

След запалзването на Менора се играе традиционната игра за Ханука - Драйдел. Всички членове на семейството, малки деца и възрастни се включват в играта. Драйдел е най-добрият начин да се отбележи празника. Всеки играч получава равно количество шоколадови монети (Гелт), бонбони или жетони. Всички участници поставят в центъра по един жетон. След което звъртат драйдела (пумпал с четири стени, на всяка от които е изобразена по една буква от еврейската азбука). Когато пумпалът спре да се върти, играчът трябва да направи това, което съответства на буквата. Ако се падне 'Нун' не прави нищо. 'Гимел' означава, че взима всички жетони от масата. При 'Хей' взима половината жетони, а когато е 'Шин' (плати на иврит), оставя всички свои жетони на масата. Победител е участникът с най-много жетони.



Всяко ястие от празничната трапеза е символ на нещо. Традиционните ястия за празника се готвят в растителна мазнина, която да напомня за ритуалното масло в храма. Най-разпространени са картофените палачинки латкес и суфганиот (понички с пълнеж). Приготвят се и ястия със сирене, които символизират подвига на Юдит - красива вдoвица, която според легендата спасила селото си от сирийските нашественици. Тя нахранила със сирене и нaпила с вино генерал Холоферн. След като изпаднал в несвяст, тя отрязала с неговия меч главата му. Когато видели обезглавения труп, сирийските войници изпаднали в паника  и се оттгеглили. 
Поднасят се също лукумади, които представляват пържени понички, които се наръсват с мед или захар, и са подобни на сладкишите, които Макавеите обичали и преди битка хапвали, за да имат сили.




Та Щастлива Ханука на всички, които празнуват!
И ако някога попаднете във Видин, задължително освен Баба Вида - кулата, вижте и Синегогата там, нищо че е разрушена!







Share/Bookmark

5 коментара:

Блог на Павел Николов, астрофилолог каза...

Много интересна публикация. И полезна - аз например мислех, че свещите на многосвещника са седем...

Unknown каза...

За празнуващите - честит празник!

Dani каза...

Благодаря за подробната информация.Честито на тези,които празнуват:-)

Nina Simeonova каза...

Здравейте,

много Ви благодаря за изчерпателната информация, би била полезна за много хора.
Бихте ли ми помогнали с малко информация от къде мога да си закупя Менора и традиционните пумпали за играта - Драйдел.
Благодаря ви предварително!

MadWizard каза...

Здравейте Нина,

Съжалявам но не мога да ви помогна.
Не знам от къде може да си ги купите в момента.

Поздрави

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................