>

25.1.10

Шерлок Холмс


Шерлок Холмс е литературен герой от книгите на Артър Конан Дойл. В повечето от разказите Шерлок Холмс участва като съветващ детектив, който помага на търсещи от него клиенти или подпомага полицията в лицето на инспектор Лейстрейд. При това Шерлок Холмс е описан като пълна противоположност на тогавашната полиция, която често е затруднена да разкрие престъпленията. Той действа дедуктивно, често без да напуска дома си и разкрива изненадващо голям процент от случаите.
Негов пръв помощник в разследванията е д-р Джон Уотсън, армейски лекар, завърнал се от служба в Индия. Приятелството на Шерлок Холмс и Доктор Уотсън започва, когато през 1881 година Уотсън става съквартирант на Холмс на улица Бейкър Стрийт 221Б. Почти всички истории Конан Дойл пресъздава през гледната точка на Уотсън, като от фабулата на разказите става ясно, че Уотсън пише и публикува историите за своя приятел.
Фигурата на Холмс авторът изгражда в течение на разказите като студена, точна и лишена от емоции. Всяко действие на Холмс се ръководи от здравия разум. Често Холмс бива сравнен с машина. Въпреки това на моменти авторът придава на героя си и типични човешки качества - раздразнение, страх, скрупули. Шерлок Холмс често свири в историите на своята цигулка Страдивариус и пуши лула.
 Ето това е Шерлок Холмс според  Wikipedia.


Това беше и Шерлок Холмс за мен до вчера.

От днес вече умният детектив има друга визия.
Да, правилно. Става въпрос за Sherlock Holmes на Гай Ричи. Страхотен филм! Ама наистина. Тази година май ми тръгна на добри филми.
Съвсем накратко коментара ми за филма: Страхотно възкръсване на Гай Ричи...след посредствената си РокенРолла, сега направо възкръсна от пепелта. Та общо взето в този филм виждаме две основни неща: един различен Холмс и една качествена режисура, направена с не толкова нови, колкото интересни похвати и то използвани на подходящото място.
Всички знаем, че в  книгите на Конан Дойл, не веднъж се споменава за навиците на Хомс да се отбива до "пушалнята", не рядко се споменава дори и белият прашец...Въпреки, че тук никъде не се намеква за наркоманизма на прочутият детектив, образът му е изграден по начин, който го подсказва. Като се прибави и склонността му към улични боеве, затварянето в тъмна стая, изпадането в "лудост" ...картинката е пълна. Това е Холмс в очите на Гай Ричи, а вече и в моите.

И всъщност ...той дори не си го е измислил това. В Блога на Борислав Живков, прочетох интересен коментар относно образа на Холм, който е описан в книгите на Конан Дойл. Оказа се, че: "Ето как литературния герой всъщност има два различни образа....Излиза,че в първоначалния и може би оригиналния е представен като неподреден мърляч, егоцентрик и грубиян,а в другия...в последствие,вече е чист,спретнат и скромен джентълмен."
Първият образ, този който не бяхме виждали досега, на мен повече ми допадна. Няма да разкривам повече от това, за да могат да му се насладят тези, които не са гледали филма.
Следващото нещо: режисурата. Страхотна. Въпреки скучният сюжет, режисьорските похвати са страхотни....и продължават дори и след филма, докато текат "буквите". Наистина голям връх в кариерата на Гай Ричи. Не случайно започва заснемането и на продължение на филма. Цветовата гама, няколко интересни момента при започване на "екшън-сцените", начина на дегизиране на Холмс....наистина страхотна режисура.
А на фона на всичко това и страхотен саундтрак. Добри мелодии, подбрани на точните места.
Нямам идея защо срещнах негативни коментари за този филм. Аз не бих дал никога такъв. Филма става и за гледане в къщи. Разбира се, винаги е по-хубаво на кино.

И накрая и едно лошо нещо да кажа: липсва това, което всички очакваме от Шерлок Холмс. Няма го кримито. Няма го заплетеното. Няма я загадката.
Не, че няма някаква си историйка и някакви неща за разследване и разгадаване....просто сюжета малко куца. Не е на крими-нивото, което Конан Дойл е изградил.

Въпреки това, филма си заслужава. Гледайте го. Няма да съжалявате.

Ето и трейлъра:
Аз ви препоръчвам за да добиете представа за какво говоря да видите финалните надписи на филма:
Приятно гледане!


.

Share/Bookmark

8 коментара:

Lili каза...

Гледахме го снощи.Грабна ме!Всички във филма е толкова различно,но все пак е запазено.Чакам 2 с нетърпение.Завърши така,че усещането за продължение е очевидно,поне за мен.Наистина много добър филм :)

أمل каза...

За пореден път ще кажа и аз - страшен филм, невероятна интерпретация, местата и атмосферата във филма са невероятни :)

Христо Блажев каза...

Точно заради историята не ми хареса. А дори ходих на кино, за да го гледам. Скучен си беше и това е, а след "Аватар" (то и неговата история не става, де) красивите картинки вече не радват.

MadWizard каза...

Прав си Христо, но целта на филма не е сюжета, гонят се други неща. А красотата в двата филма е на различни нива, не може да се сравнява.
Но в това, че не ти е харесал, няма нищо лошо, всеки има различни предпочитание и очаквания.

На мен ми стана странно, че в трейлъра има един момент, който аз не видях във филма. /момента преди да се озове вързан за леглото/.

Le_Grand_Elf каза...

Шерлок на Ричи е великолепен :)

И много ми хареса паралелът, който правиш, Mad! :)

Cheers!

Kemerova каза...

И аз съм в кюпа...
В началото ми се стори леко муден, та чак съжалих... Но след това ме грабна интересното виждане и осъвременяването на репликите. Хареса ми! Заслужава са да се гледа, определено!
Въпреки това моя филм, за сега, остава Аватар!

Ondine каза...

Знаех си,че ще е някаква странна интрепретация на стандартия Шерлок,който вече съм имала създаден като образ в главата ми.Малко в повече ми дойде алхимията и екзорсизмът,но иначе филма ме развесели.Всъщност играта на Робърт Дауни-джуниър беше уникална.:)Никога не съм си представяла, че Шерлок Холмс може да бъде чак толкова екстравагантен:))),но явно може.А д-р Уотсън в лицето на Джъд Лоу ме срази!Доволна съм от филма,но както и ти отбеляза нещо криминалната част хич я нямаше:)

Лилия каза...

Е той във всичките книги е описан като виден химик....

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................