>

5.11.10

Remember, remember !!!

Remember, remember the fifth of November,
gunpowder, treason and plot,
I see no reason why gunpowder treason
should ever be forgot.

Guy Fawkes, Guy Fawkes,
'twas his intent
to blow up the King and the Parliament.
Three score barrels of powder below,
Poor old England to overthrow:
By God's providence he was catch'd
With a dark lantern and burning match.
Holloa boys, holloa boys, make the bells ring.
Holloa boys, holloa boys, God save the King!
Hip hip hoorah! 


И то на вас говоря!

И понеже вий, О! мъдри наши избраници в Парламента не винаги сте наясно със ситуацията, ще ви информирам малко:

Думите "Запомни, запомни (Remember, remember)" се свързват с Гай Фокс и 17-ти век в Англия. На 5-ти Ноември 1605 год, Гай Фокс е заловен в мазетата на сградата на Парламента с няколко десетки барела с барут. Гай Фокс бива впоследствие осъден като предател с неговите съучастници за заговор срещу правителството. Той е осъден от съдията Попъм, който идва в Лондон специално за делото. Фокс бил осъден на смърт, като формата на изпълнение е една от най-страшните някога практикувана (обесване, разчленяване и разкъсване), което отразява сериозността на престъплението "държавна измяна".

На следващата година през 1606 г. става ежегоден обичай за краля и парламента да се извършва проповед в чест на събитиетоТази практика, заедно със стихотворение за деца, е с цел такива престъпления никога  да не бъдат бъдат забравени! Оттук е и фразата "Помнете, не забравяйте 5 ноември". 

В Англия 5 ноември все още се отбелязва всяка година с фойерверки и огньове. Завършва с изгарянето на чучело на Гай Фокс (на човек). 
Чучела на Гай се изработват от деца, като се пълнят стари дрехи със смачкани вестници, за да изглежда като човек. Има традиция децата да 'показват" своите чучела на минувачи с молба: " A penny for the guy". Малко игра на думи.

.


.
Share/Bookmark

1 коментара:

Lil каза...

Снощи гледах "Карибски пирати" и при думите : "Взимай всичко.Никога не връщай" се сетих за нашия парламент.Това им е точно по манталитета.Да го използват вместо "Сиединението прави силата"...тамън ще им е!

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................