>

29.3.10

Жесток свят

Жесток свят. И лоши хора ни дебнат отвсякъде.
От няколко дни по всички медии се върти "новината" как някакъв изверг осакатил особено жестоко едно живо същество. Не ми се влиза в подробности, повече информация, ако случайно не сте чули за случката, може да прочетете тук - в сайта на Без дом. Веднага след разгласяването на случая се надигна вълна от негодувание в онлайн и офлайн пространството. Започнаха се подписки и какво ли не във всичките им форми. Настоява се управляващите да променят закона за защита на животните. Настоява се за тежки наказания към хората извършили насилие върху животните.

В първият момент си помислих: "всичката ни Мара втасала", а сега дай и затова да се харчат пари и да се организират протести. Малко ли са ни останалите грижи? Още повече, че аз съм човек, който смята, че трябва да се вземат "по-радикални" мерки към уличните кучета /без много шум в пресата/. И то не защото не харесвам кучета, дори напротив, а защото смятам че ако има предпоставки за проблем - те трябва да се избегнат, а не да се чака "новина" за да се реагира. Но случаят не е такъв.

Случаят за мен е друг. Случаят е стандартен битов проблем, решаван със саморазправа. За мен новината е "двама съседи си правят мръсотии, заради вече забравено по какъв начин, започната вражда преди години". Случаят е даже още по-друг. "Наказателят" не е сметнал действието си за жестокост, той просто е искал да ядоса някого, осакатявайки кучето му. За него кучето, явно, не е живо същество, а предмет. Освен това, доколкото знам, евентуалната глоба, която би му била наложена е 500 лв максимално. Но няма да има глоба. И това той го знае. И ние го знаем. А най-лошото е, че щом този "човек" може да стори това на животно, той би сторил почти същото и на човек. А в момент на афект, дори би сторил същото.

Явно съм на мнението на природозащитниците. Макар и с други мотиви. Смятам, че всяка проявена жестокост, трябва да бъде наказана. Достатъчно суров е заобикалящият ни свят, за да го правим още по-суров. Достатъчно натоварващи са новините във вечерните емисии, нямаме нужда от допълнителни такива. Смятам, че наистина трябва да се приеме суров закон, наказващ жестокостите срещу животни. Тази жестокост може да ескалира. Надявам се, че след медийният шум, виновникът за тази "новина" ще бъде наказан. Надявам се, че няма да остане безнаказано деянието му и следващият път той да стигне по-далеч и да приложи същата жестокост върху собственика на кучето. Защото това е следващата му стъпка!

Затова и аз пиша за този случай. Да помогна поне с това за по-широката гласност на случая.

И едно видео искам да ви покажа, което намерих в блога на Петя Георгиева. То няма нужда от мой коментар. Изгледайте го.



Share/Bookmark

2 коментара:

Lil каза...

Постъпката с осакетеното куче е меко казано коварна.Но е жалко да се реагира след това.Можело е въобще да не се стига до това.
Клипът...уникален е.Човеците трябва да си вземем поука.
И все пак..хубава седмица!

slavuncho каза...

Бих казал „Жесток човешки свят“.
Няма животно, което - ако не си застрашил живота му, да ти причини зло. Ако е гладно и може да си го позволи, ще те нападне, но само ако е гладно.
Темата е много обширна и... гадна.
Благодарение на сайта „Без дом“ приятелят ми Чочко се мота около мен или... аз около него... Не знам :)

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................