>

30.5.10

Право на дом

Днес в блога ми ще има гост музикант. Даже  цяла група. Едни хорица, които искат да могат да паркират пред домовете си в Пловдив. А както всички знаем, Пловдив е известен предимно с това, че когато случайно се организира рок-събитие, кметът сваля хедлайнерите от сцената, защото трябвало да си ляга. Е, с чалгата не е така.
Ето за какво става въпрос, директно от автора:


Не просто място за живеене, а дом. Всеки си мечтае за това. Три букви, а толкова емоционален заряд!

Исках да имам едно местенце, където да се прибера след тежкия ден и пред входната вратата да оставя ежедневните проблеми.

След дълго ходене по мъките се сдобихме с така жадувания апартамент. Следващите 30-тина години ще е на банката, но това не помрачи душевната ни радост.

Дълго беше чакането да завършат строежа. Още помня деня, в който ми се обадиха да отида в офиса на инвеститора, за да си получа ключа. Радвах се както само малките деца могат да се радват- истински, от сърце. Нямам думи да опиша усещането.

И всички красиви мечти свършват в момента, в който прекрачиш прага на СОБСТВЕННОТО си жилище.
Примиряваш се някак с некачественото строителство. Преглъщаш наводненията в избените помещения при всеки по- силен дъжд.

Заложената в първоначалния план уютна градинка във вътрешния двор постепенно отстъпи място на огромен паркинг. Всички строителни отпадъци бяха заровени в малкото останало от градинката. (разполагаме със снимков и видеоматериал от заравянето на отпадъците). Писахме жалби, но уви.. нямаше резултат. Наложи се да се примирим и с това.

Един прекрасен ден пред паркинга във вътрешния двор бе поставена бариера и се оказа, че за да паркираш пред дома си трябва да плащаш. И с това не се примирихме. Отново протестирахме, но отново нямахме шанс. Както каза инвеститора: “По закон съм длъжен да осигуря паркоместа на всички живущи, но никъде в закона не е казано, че трябва да е безплатно. Безплатно е само сиренцето в капана на мишката.” (в. Марица)
Отново трябваше да се примирим... Сякаш не живеем в собствения си дом, а в квартира, следвайки правилата на хазяина.Доставчик на кабелна телевизия напрактика не можеш да си избираш. Защото трябва да прокарат кабел до кооперацията, а "добрия" чичко не позволява да разкопават имота му. И все пак имаш избор- сателитна чиния на терасата или каквото хванеш от ефирните телевизии.

Интернет доставчик.. хм.. също не можеш да си избираш. С тази разлика, че заварихме на всеки етаж монтирани разклонителни кутии, без някой да ни е питал искаме или не точно тази фирма. Както се досещате други доставчици не могат да пуснат кабел. Избор- този, който са ти натресли или Виваком, но нямам представа какво е положението с мрежата и дали розетката на стената не е бутафорна.

Прибирайки се вечерта на 11 май 2010 заварихме нова бариера- точно пред на входа за комплекса. За час трябва да си плащаме по левче или да предпочетем опцията с абонаметен план. С това вече не можахме да се примирим.

Отново протестирахме, събрахме колкото можахме медии. «Господари на ефира» в момента разследват случая и излъчиха първият от поредицата репортажи. Ние също не стоим със скръстени ръце и правим каквото можем, за да защитим правото си на дом.

И това не е всичко! До колкото разбрах въпросният инвеститор СД «Микрон- Караилански- Йосифов и сие» притежават друг строителен обект, който все още не е завършен. Хората са теглили кредити и си плаштат лихвите, някои от тях дори и наем плащат и чакат някога да бъде завършен.


Ако има и други ограбени нека е свържат с администраторите на тази група, които имат нашите координати.

Пиша всичко това с надежда да достигне до тях и да ни подкрепят. Вярвам, че заедно можем да доведем нещата до справедлив край.

Имат и хотел в Банско. От там не са доволни и персонала и клиентите

Моля ви, нека си помогнем взаимно. Вярвам с цялото си сърце и душа във всичко, което правя. Благодаря на приятелите си, които застнаха до мен и в толкова труден момент. Благодаря на всички вас, които поехте нещата присърце и ми помагате.Ta това е общо взето версията на живущите в този прекрасен дом. Кой е прав, кой е крив - аз не знам. Има си правила и закони за целта. Ако има желаещи, авторите са си създали група във Facebook, могат да се присъединят.
Аз лично ще помоля, част от вече записалите се в тази фейс-група, да си припомнят разговорите с мен миналата година, когато се дискутираше 3 левовите сини зони в София и липсата на "винетки" за паркиране пред дома. Нека все пак си помислят, дали все още: "паркинзите и дворовете на сградите са общинска собственост - мога да спирам там и не ми дреме, че ти няма къде да спреш пред дома си".
То под слънцето нищо ново няма.

Успех пожелавам на Пловдивските новодомци. Сигурен съм, че ще успеят, въпрос на време е. Надявам се да стане бързо, за да си спестят хората излишни ядове.

Имената на авторите, можете да прочетете в фейсбук-групата.


п.с.
Ето още малко от един от "новодомците":

Кооперацията, в която живея е нова и голяма. Има вътрешен и външен двор. Вътрешния двор от градинка се превърна в паркинг с бариера.Външният двор граничи с тесен, но за сметка на това доста оживен булевард. От булеварда към комплекса има само два входа. Сега на единия са заварили метална бариера, а на другия е поставена вдигаща се с охрана и такса.
Равосметка- 3 бариери пред дома ти! То в граничните зони няма толкова! Когато застанеш да се обясняваш на охраната къде отиваш или да си платиш вероятноста някой да те отнесе е доста голяма.

На отсрещната страна на булеварда има детска градина. По никакъв начин не е ограничена скоростта на колите. Имаше една пешеходна пътека, която тотално се изтърка. При опит да съзираме общината за проблема, отговорът беше: Няма регистрирано ПТП в този участък, така че всичко ви е наред. Нима трябва да прегазят някое дете, за да се вземат мерки?
Входовете на кооперацията са откъм вътрешния двор. Но за там има един единствен проход, който е висок 2.7м. Пожарните коли били 3м. Дано никога не се налага да идват!
Доставчик на кабелна телевизия на практика не можеш да си избираш. Защото трябва да прокарат кабел до кооперацията, а инвеститора не позволява да разкопават имота му. И все пак имаш избор- сателитна чиния на терасата или каквото хванеш от ефирните телевизии....Официално неговият коментар беше:"Не ги задължавам да се абонират към една телевизия, могат да изберат, която искат, това си е техен проблем, допълни той."
Интернет доставчик.. хм.. също не можеш да си избираш. С тази разлика, че на всеки етаж са монтирани разклонителни кутии, без някой да пита живущите искат или не точно тази фирма. Както се сещате други доставчици не могат да пуснат кабел. Избор-този, който са ти натресли или Виваком, понеже има розетка на стената. За жалост тя се оказа бутафорна. Така изборът се свежда до: Да ползваш или да не ползваш интернет.
Примиряваш се някак с некачественото строителство. Преглъщаш наводненията в избените помещения при всеки по- силен дъжд. Щото видите ли канализацията не можела да поеме всичко и това не е проблем на инвеститора.
Но би трябвало да е негов проблем! Все пак сградата си има гаранционен срок.
Инвеститора е отправял заплахи до различни хора. За жалост нямаме записи на разговорите. Още по- абсурдно е, че може да ни съди за клевета!
Лесно е да заплашваш майки с деца и бременни жени, служители в системата на КАТ и МВР, че ще загубят работата си, понеже нямат право да протестират. Да нямат, но докато са на смяна. След това са обикновени граждани.
Заложената в първоначалния план уютна градинка във вътрешния двор постепенно отстъпи място на огромен паркинг. Всички строителни отпадъци бяха заровени в малкото останало от градинката. (разполагаме със снимков и видеоматериал от заравянето на отпадъците). С това не можахме да се примирим- писахме жалби, но уви.. нямаше резултат. Наложи се да се примирим и с това.


Имаше право на избор- подземно, надземно и свободно място за паркиране. Подземните подземните паркоместа струват по 10 000 и 12 000 евро. Писах за проблема с мазетата. Положението с гаражите не е по- различно. Те също се превръщат в своеобразни аквариуми.
Паркоместата на открито струват 3500 евро или месечен аобонамет от 30 лв. Ако това си беше нормален платен паркинг еясно, че таксата отива за покриване наразходите по поддръжката. В този случай за 3500 евро или 30 лв на месец получаваш единствено екстрата да спираш пред входа си. Никой не поема отговорност за евентуална щета, няма охрана. Срещу еднократна такса от 50 лв получваш дистанционно, с което сам да си вдигаш и пускаш бариерата. Зимата не се почиства от падналия сняг. Една бариера не означава охраняем паркинг!
Както каза инвеститора: “По закон съм длъжен да осигуря паркоместа на всички живущи, но никъде в закона не е казано, че трябва да е безплатно. Безплатно е само сиренцето в капана на мишката.”
Отново трябваше да се примирим...

Някои предпочетоха да си плащат месечен наем, други паркираха на свободния паркинг отпред. До началото на месец май. Прибирайки се една вечер, заварихме нова бариера точно на входа на комплекса. Свободният до тогава паркинг бе отдаден под наем.


Идеална част от земята трябваше да бъде прехвърлена заедно с издаване на натораилания акт. Това се позабави, докато не изпратихме нотариални покани. След това се сдобихме с процент идеални части от недвижимия поземлен имот.
"Идеални части ще им се прехвърлят, но не и от паркинг. Ще им прехвърля това, което е под блока, в зелените площи, в подходите и тротоарите - това, което реално обслужва жилищата, обясни инвеститорът."
Ето колко абсурдно е да си собственик днес!
.Share/Bookmark

7 коментара:

frog and roll каза...

Може и да не успеят - кметът им не се е прочул като много диалогичен. Но имат искреното ми съчувствие и пожелание за успех.

MadWizard каза...

Ще успеят, щото накрая някой от живущите ще се светне какво трябва да направи.
Гледам не малко хора ще живеят в това.тоя блогър съвсем се бъгна

september-silvia каза...

Външно иглежда много добре новият дом на "тези щастливи хора",типично българска картина,дано да имат нерви и търпение да оправят нещата,стискам палци!

Ирония Идиотова каза...

Както казваш ти, Мад, "това не е държава".. Какъв абсурд, какво чудо!Горките хорица, дано по-бързо влезнат свободно в домовете си..

MadWizard каза...

Да си призная, приятели са ми, и затова копирам този текст тук.
Не съм наясно със цялата информация, но прдполагам не са си купили земята. Т.е. - инвеститора е купил един терен, застроил е процент от него, преодал го е. Но незастроената площ не е продал. Сега е частна собственост и може да прави каквото иска. От тук натам, всичко е въпрос на морална гледна точка и ако реши - няма да махне бариерите.
Но пък от снимките виждам, че този "луксозен комплекс" е сред нивите- може да си вдигнат друг паркинг живущите.
:)))

И всъщност, не знам що хората не се научиха последните 10г., че на зелено да купуваш е евтино с причина.
:)

Обаче, сега покрай шума, който се вдига - инвеститора от кумува срама ще махне бариерите....
...докато отмине шумотевицата и не прехебе по-сериозно "собствениците" следващата година....например, като продаде земята на местната мутра за да си направи сметище например.
:)

Valkocompany каза...

Виж,тези хора също имат вина.Не можеш просто да вярваш на 100 на строителния предприемач.Той просто трябва да се следи изкъсо.Нали се плаща за етапност на завършена строителна услуга

Dani каза...

За съжаление абсурдите в нашата държава нямат край!
Присъединих се към групата във Фейсбук.

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................