>

5.7.09

Честито да ни е! /дай боже!/

Гербер

Латинско наименование: Gerbera
Произход: Родина на растението е Южна Африка
Семейство: Сенникоцветни
Листа: Герберът надали има нужда от описание. Необичайното при него е отглеждането в саксия. Не че е невъзможно. В този случай той не достига до такава височина, на каквато го купуваме от цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.
Цветове и цъфтеж: Цветовете варират от обикновени до кичести във всички възможни багри, за които може да се досетите (без синьо, лилаво и черно, разбира се).
Местоположение: Растението обича осветените места. Ако го поставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце достига до него, толкова по-добре. Това е може би едно от малкото растения, които обичат преките слънчеви лъчи.
Поливане: Поливането при гербера е истинско изкуство. Всички основни правила трябва да се спазват, ако искате да имате здраво растение. През лятото поливането е умерено, с мека вода. Полива се според почвата. Пипате и ако тя е съвсем леко засъхнала, веднага поливате. Всяко засушаване е пагубно. През периода на покой се полива пестеливо.
Торене: Тори се от април до края на септември. Най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично.
Почва: Тук няма нищо необичайно. Подходяща е най-обикновената пръст.
Пресаждане: Само ако растението е вече много старо. Най-добрият сезон за тази цел е пролетта.
Поносимост към студ: През зимата е добре да държите растението на по-хладно, но не и под 12-15 градуса. През вегетационния период герберът се държи на 15-25 градуса. През лятото без проблем може да държите саксията с цветето на терасата или в градината. На избраното място обаче не трябва да става течение. Да се пази и от вятър.
Любопитно: Казват, че герберът изсмуква всички вредни вещества и по този начин пречиства въздуха. Доколко е вярно, трябва сами да проверите.
/вестник Сега 08.11.2005/
Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................