>

30.9.10

Крачка в здравеопазването

Вчера в края на деня, една добра новина обиколи всички медии. Най-после се направи една крачка в подобряването на здравеопазването ни. Ана-Мария Борисова си е подала оставката! Страхотна новина! Министър, който "се усмихваше" вместо да си върши работата.

Дотук добре, Борисова вероятно си е пооправила материалното положение, пробутала е някой роднина да сключи някой безумен договор със здравната каса и всичко е ОК.

Ред е на следващата крачка - да бъде закрито това недоразумение - Здравна каса. Аз не разбирам от много от нещата, но за да се пооправи здравеопазването в България е нужно едно съвсем просто нещо: да се премахнат задължителните здравни осигуровки!

Който иска да плаща. Вярно, 80% ще спрат (останалите не плащат от джоба си). Личните лекари ще са в шок...ама то какво им е личното? Пък и такива лекари са... Много хора няма да се погрижат за здравното си обслужване, ама като се разболеят 2 пъти и им поолекне джоба ще се замислят. Пазара ще се регулира и болниците ще започнат да предлагат "пакети" включващи набор от услуги и покриващи различни манипулации. Нещо като здравни застраховки. Конкуренцията ще регулира цените и ще станат достъпни. Отново конкуренцията ще вдигне нивото на обслужване и ще избута напред по-качественият медицински персонал. Няма да слушаме простотии вечер в новинарските емисии.

Пенсионерите ще продължават да си уплътняват времето в дкц-тата, и без пари ще получават същите услуги от също толкова квалифицираните лекари.

И най-вече ще се спрат едни пари да се дават някъде. Който не е смятал, да сметне колко пари  годишно от негово име /за негова сметка и за сметка на работодателя/ се дават за здравеопазване и какво получава насреща. И после всеки да провери какво ще получи срещу тези пари годишно, ако с тях си сключи годишна здравна застраховка.

Вероятно за много тези суми ще звучат непостижими, но всъщност не е така. А и винаги могат да си плащат за досегашното "безплатно" обслужване. И съответно част от "най-ниските ни в Европа" налози и такси да се отделят, както и част от приходите на частни клиники за социално здравеопазване.

.

Share/Bookmark

1 коментара:

Preor каза...

Абсолютно ти споделям мнението.
За националната здравноосигурителна каса мога само да кажа:
- Няма такова отчайващо недоразумение....

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................