>

6.12.09

Никулден и шаран под коледната елха


Никулден е. Днес е денят на  Свeти Никола Чудотворец. Не знам дали знаете, но първобразът е историческа личност - Никола Мираликийски, от Мала Азия (днешна Турция). Като малък е наследил богатство, което е раздал на съгражданите си. Има разни истории и легенди за добротата му.
Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
 В образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.
В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци.  В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.
Та да си дойдем на думата. За мен от Никулден започва "коледното настроение". Тъй като в къщи стана напечено, коледната украса извадихме още миналата неделя. По принцип на Никулден се украсява вкъщи. Пуснах и снега... Остава само елхата. След малко, като си допия кафето, ще хапна вкусни мекички...и ще отида за елха. Ще я накичим после с гирлянди и играчки, пиейки горещ шоколад...и ще усещаме аромата на смола, чак до Рожденият ми ден.
Но днес е Никулден. Честито на именниците, на моряците, на Бургаслии, на празнуващите, на Оndine специално.
И ако днес няма да си украсявате елхата, като мен, плана е следният: Да напълним шаран!
За начало, да го хванем!

Шаранът може да се лови принципно с всякаква пръчка, като се започне от гол телескоп, телескоп с водачи, болонезе, мачова пръчка и щека. Всичко зависи от конкретните условия, кооито предлага водоемът, гъстотата на риба, интензивността на кълването...
Първото нещо, което е необходимо, е да огледате водоема, когато пристигнете на мястото за риболов. Наличието на мехури рано сутрин може да ви подскаже къде да потърсите рибата. Кордата трябва да е изключително здрава, тъй като понякога и наблизо се появяват доста едри екземпляри. Куката трябва да е остра и надеждна. Подхранката трябва да бъде много едро смляна и силно хранителна и активна. Добре е да бъде ароматизирана. Шараните обичат ароматите. Миризмата на ягода, анасон, карамел или карамфил ги влудява. Пазете тишина. Шараните са изключително подозрителни към всякакво пляскане, тропане и даже говорене.
Бе шараните са странни птици!
Ако нищо не стане- купуваме шарана и идва следващата част, да го напълним:
За целта, освен шарана ще ни трябват още 100 гр пресни печурки,7-8 с.л. олио,1 глава лук, 50 г бекон, 100 г кашкавал, 1 яйце, 1 лимон,1 ч.ч. бяло вино,2-3 домата,1 връзка магданоз, черен пипер и сол.
Шарана се почиства от люспите и вътрешността, след което се измива.
Разрязваме го откъм гърба покрай гръбната кост.
Започва се от към опашката към главата,като разрязваме и нея.
Така рибата се разтваря, коремът и остава цял.По този начин шарана събира повече плънка.
След като отделим 2-те части на рибата тя се подсолява отвътре и отвън и я оставяме за 1 час в хладилника.

През това време почистваме и измиваме гъбите, след което се нарязват на филийки.
Задушават се в 5-6 с.л. олио за 4-5 мин заедно с нарязания на ситно лук и бекона, който е нарязан на малки кубчета. След това прибавяме кашкавала настърган на ренде, наситнения магданоз, разбитото яйце, солта и черния пипер.
Когато плънката е готова, изваждаме рибата от хладилника.
Вече готовата плънка се изсипва в едната полувина на шарана. След слагането на плънката се изсипва сока на половината от лимона. С втората полувина на шарана само захлупваме. Не е нужно да се забожда или зашипват двете половини.
Когато е готова рибата, тя се слага внимателно в намазана с малко олио тавичка, около рибата прибавяме нарязаните на шайба домати и поливаме с последната мазнина и бялото вино.
Тавата се закрива с фолио.
Рибата се пече за 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.
Преди сервиране се окрасява с останалата част от лимона.


И общо взето, денят ще мине.
Честит Никулден на празнуващите още веднъж!

Нека Коледното настроение започне сега!


с любезното съдействие на:
http://www.ribolovec.com/
http://gotvarstvo.georgievi.net/


Share/Bookmark

5 коментара:

Anito каза...

Весел празник....и бон апети :)

Ondine каза...

Благодаря!;)И внимателно с улова!!!!:)

Dimitrana S. каза...

Честит празник!

Поредната вкусна никулденска рецепта .. ех! :-D

Вкусен ден, с добро настроение и много :-)

Ирония Идиотова каза...

Тамъън го напълних моя Фреди( аз винаги си кръщавам шараните):))) И не можах да намеря губерка, та се мъчех с игла за гоблени... Знам, знам... ама го тропосах проклетия Фреди:) Ся чакаме да се изпече:) Честит празник и на теб, Маг:))))

Анонимен каза...

Хахах, шараните са странни птици :)
Риболов на шаран

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................