>

2.1.10

AVATAR - ТHE ВИЗИЯТА


Вчера гледах Avatar. Не знам точно какво да кажа за този филм. Разбрали сте вече, че филма е много хубав...страхотен, невероятен и т.н. Моето определение е : красив. Много красив.
За тези, които на са го гледали: гледайте го! Но не в къщи, а на кино. Даже препоръчвам задължително да се гледа на IMAX. Иначе рискувате да не видите красотата на филма.
Относно сюжета - той е ясен. И всички го знаят. Даже сме го гледали няколко пъти. Мен лично веднага ми изплува в съзнанието: "Танцуващият с вълци". Цивилизованият отива сред диваците. Открива, че неговата раса е всъщност дивашката. Среща жена. За да се докаже от 1-ят опит показва по-добри резултати в нещо, което местните учат цял живот, накрая повежда битката срещу собствената си раса. Разпространяват се по блоговете още някакви идеи за по-дълбок сценарий, еко теми, убиване на природата... Не това е важното във филма. Той е наслада за сетивата. Като начало да почна с 3D- то: Очаквах постоянно да "излизат" някакви неща от екрана, да ме подминават герои, гилзи и осколки. Няма такова нещо. Досегашните филми, просто имаха 3D елементи, този филм Е триизмерен! Така е направен, че те вкарва вътре в образа. През цялото време. Още на 10-тата минута, спираш да се чувстваш на кино и започваш да се оглеждаш в детайлите. Героите, лично за мен са .... грозновати и не-добре обмислени. Но красиви и ефектни. Изключвам едно странно насекомо и конете с 6 крака... всичко останало беше КРАСИВО, нощни сцени, растения, животни... и нещо средно между животни и растения.

Преди години, като излезе "Матрицата", всички познати ми обясняваха колко велик бил и как променял всичко създавано досега. Не го почуствах тогава така, за разлика от Аватар сега. Не че Аватар ще се помни и след 20 години, дори и 10. Едва ли. Но е началото на нова ера във визуалните кино-ефекти.
Преди години в Холивуд в едно студио бях свидетел на три изумителни визуални представления: 1. Шрек в 4D, което значи, че стола ти мърда, седалката отпред те плюе, като киха Магаренцето и др. подобни. 2. Терминатор 3 - 3D + актьори бягащи между седалките на някои сцени и 3. Воден свят на живо - каскадьорско-театрално представление. До вчера това за мен бяха най-зрелищните неща, които съм гледал. Вече е Аватар.
Гледайте го. На възможно най-големият екран. Заслужава си 12-те лева. А да, за обикновените 3D прожекции билети има, но за IMAX - трябва да си запазите - става по интернет. Препоръчвам ден-два предварително. Замислих се: 12 реда по 40 места по 12 лева - пълна зала - добър приход за всяка прожекция.
И за първи път от много време насам, докато гледах филм в кино, не се наложи да изхвърля някой пъпчив Емо- тиинейджър, опитваш се да впечатли малката си чалгаджийски изглеждаща кифла. Всички гледаха филма.
Изгледайте го. Почти 3 часа е, да знаете!



Share/Bookmark

12 коментара:

Bla каза...

Я, още един фен. Бра'ос.

Unknown каза...

Заинтригува ме! Май ще взема да го гледам. Бях се отказала, след фияското на 2012 - нали знаеш, прехвалените неща, често разочароват. Thank's

Maria Pepeldjiyska каза...

И аз го гледах със затаен дъх....А имаше няколко невероятно въздействащи и красиви кадъра, на цялото племе с излъчващата енергия. Посланието, макар и вече много силно изкрещяно, едва ли ще направи впечатление на цивилизация, която почти съсипа май всичко наоколо.Пък и нещата вече са доста необратими..в един свят, където единствения бог са парите!
Добре си започнал Новата година !
Пепеляшка

Kemerova каза...

Тъкмо и аз щях да пиша за същото...
Браво изпреварил си ме!

Още един ФЕН в мое лице!
Нямам думи с които да мога да опиша видяното. Този филм не се прерасказва, той трябва да бъде видян.

Христо Блажев каза...

Гледали сме го заедно, и аз бях вчера в IMAX-а. Съгласен съм с мнението ти напълно - през повечето време обхождах с поглед екрана, детайлите, действието не си заслужаваше вниманието, да не говорим за тези, които са се опитвали да следят субтитрите.
Мислех си, че в момента в Африка се случва същото - заради ресурси цели племена са прогонвани със сила. Но това не е интересно за Холивуд.

Анонимен каза...

Не мога да споделя мнение за качеството защото съм го гледал само на малък екран, но при първа възможност ще отида да го видя.
Що се отнася до филма като цяло, мнението ми е че е достатъчно добър, макар и да не си падам по ефекти. Мен лично ми допадна неуловимия чар на персонажите. Въпреки тяхната привидна грозота те пленяват по някакъв неразбираем начин. Моят рейтинг за филма е 4,5 по петзвездната с-ма

MadWizard каза...

A да, Христо Блажев ме подсети. Субтитрите са голяма издънка. Трудно се четат и разсейват. .... за разлика от американските: големи и по-нависоко.
Препоръчително е да знаете английски, ако ще го гледате в IMAX.

Nezabravima каза...

Гледах филма. Останах очарована от красотата и ефектите. Нещо, което не сме виждали до сега! Жесток! (но го гледайте само на кино):):):)

Ondine каза...

"I See You"

:)))Днес го гледах за втори път...заболяха ме доста очите,но си заслужаваше повторението
п.п.само ме е яд,че в Imax нямаше от чашите,които ги има в Арената от "Аватар"

september-silvia каза...

Все още не съм гледала Аватар,но съм съгласна с теб за Матрицата,поне над 10 пъти го гледах,дано да бъде така и с Аватар,сигурно ще ме грабне....

hel каза...

Наистина много впечатляващ филм. Сюжетът и посланията вече не правят вепатление, но трудно се забравя тази красота!

Анонимен каза...

Мен пък ме впечатлиха сюжетът и посланията, защото гледам със сърцето си. Това, което виждат очите, често е измамно. http://sunlit-psy.blogspot.com/2010/01/blog-post_09.html

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................