>

7.12.09

Има ли Дядо Коледа ?


Коледа наближава. Вчера се снабдих с елхичка вече. Украсихме я. Лампички мигат навсякъде още от миналата седмица. Сега чакаме снега... И тук идва въпросът, който е актуален всяка година по това време: Има ли Дядо Коледа?
Мисля, че има. Ще ми се да има. Искам да има. ТРЯБВА ДА ИМА!
Всички сме чували за "онова" писмо на малката Вирджиния О' Ханлън до "Ню Йорк Пост". Всички сме чели и отговора на Франсис П. Чърч. И ако си мислете, че няма да го публикувам тук за да бъде прочетено за 10 000 път- грешите! Ама след малко.
Има ли Дядо Коледа?

Има!
Ще му пратя ли писмо? Да!
Както всяка година досега! Част от писмата вече са в сектор "изходяща поща" - в антрето на шкафчето за обувки. Сутринта нарочно ги забравих, защото още не съм написал моето. Утре ще ги занеса в пощата и ще ги пусна. С марка. С адрес. Стига ми само да знам, че някой пощальон ще се усмихне, като ги види или някой пощальон ще изпсува, че не сме се научили. И в двата случая ще съм доволен. А писмата /поне досега/ винаги са ми стигали до адресанта. Имаме нужда да стигат. Имаме нужда да зарадваме някого, да му покажем, че е бил "добър". И го правим. Значи Дядо Коледа съществува. И аз, за моя огромна радост, имам доста хора около мен, които са били добри и които заслужават писмата им да стигнат до Дядо Коледа. Разбира се и заслужават си подаръците.
Е...ако Дядо Коледа, както всяка година напоследък, е прекалено зает да достави лично на всички подаръците, разбира се че ще му ударя едно рамо и ще му помогна. Важен е жеста. Пък и криза е, ще му помогна разбира се.
Важното е, че Дядо Коледа съществува! Независимо, че фактите говорят друго. Не забравяйте да му пратите писмо!


Ето и обещаното по-горе писмо на малката Вирджиния:

Скъпи редакторе! Аз съм на 8 години.
Някои от моите малки приятели казват, че няма дядо Коледа.
Татко казва: „Ако видиш нещо в „Сън“, значи е истина.“
Моля ви кажете ми истината: има ли дядо Коледа?
      ВИРДЖИНИЯ О'ХАНЛЪН
115 ЗАПАД ДЕВЕТДЕСЕТ И ПЕТА УЛИЦА



...и отговорът на Франсис П. Чърч:

  
.


Да, Вирджиния, има Дядо Коледа
 Че той съществува, е толкова сигурно, колкото е сигурно, че съществуват любовта, благородството, предаността. А ти знаеш, че ги има навсякъде и те носят красота и радост в живота. Уви! Колко тъжен би бил светът, ако го нямаше Дядо Коледа! Той би бил толкова тъжен, колкото ако нямаше Вирджинии. Тогава нямаше да има детската вяра, поезия, романтика, които правят поносимо нашето съществувание. Нямаше да получаваме никакви удоволствия, освен усетеното и видяното. Светлината, с която детството озарява света, ще угасне.
    Да не вярваш в Дядо Коледа! Ти би могла да не вярваш и във феите. Можеш да накараш някого да наблюдава всички комини в коледната вечер, за да хване Дядо Коледа. Но дори да не го видиш как влиза в комина, какво доказва това? Никой не вижда Дядо Коледа, но това не е знак, че няма Дядо Коледа.
   Най-истинските неща на този свят са тези, които нито децата, нито възрастните могат да видят. Някога виждала ли си феи да танцуват на поляната? Разбира се, че не, но това не значи, че те не съществуват. Никой не може да възприеме или да си представи всички чудеса на света, които са невидени и невидими. Ти можеш да счупиш бебешката дрънкалка и да видиш какво издава шума вътре в нея, но има един воал, който покрива невидимия свят, и него не може да разкъса нито най-силният човек, нито обединената сила на най-силните хора, живели някога на този свят. Само вярата, поезията, любовта, романтиката, могат да дръпнат завесата и да съзрат и обрисуват върховната красота и великолепието зад нея. Реално ли е всичко това? Ех, Вирджиния, в целия наш свят няма нищо по-реално и трайно.
   Нямало Дядо Коледа? Благодарим ти, Господи, той е жив и ще живее винаги. След хиляди години, Вирджиния, нещо повече, след 10 пъти по 10 000 години, той ще продължи да носи радост на детското сърце.

   
   Честита Коледа и весела Нова година!!!



   Вирджиния завършва хуманитарни науки и през 1912 година започва работа като учителка в Ню Йорк. Пенсионира се след 47 години работа в образователната система. През целия си живот тя получава хиляди писма, в които деца и възрастни се интересуват от историята на публикацията в "Ню Йорк сън". Към всеки свой отговор Вирджиния О' Ханлън прилага красиво отпечатано копие от есето на Франк П.Чърч. Тя умира на 81 година в старчески дом.






И за финал....малко музика:








За малко да забравя:


You better watch out
You better not cry
Better not pout

.....




Share/Bookmark

6 коментара:

Златина каза...

Има ли дядо Коледа?
ДА! :)))

Aria каза...

Има!

Alhzar каза...

Много топла и красива публикация. Да, има... но колко вярват в него?

Ondine каза...

Разбира се ,че има...:)Ето и адреса, на който аз ще си изпратя писмото/но ще го напиша утре/
Santa Claus
Arctic Circle
96930 Rovaniemi
Finland


:)
п.п.чудесата са около нас,ако отворим душите и сърцата си за тях

Anito каза...

разбира се, че да....иска ли питане...иначе защо всяка година са всичките тези приготовления за идването му...весели празници ....и много усмихнати....

Preor каза...

Съгласен съм с Nezzo -много топла публикация.
И аз да кажа едно ДА -Винаги го е имало и ще го има. Надявали сме се да дойде при нас, като деца. Сега се надяваме да дойде при нашите деца :-)
Вярата в него е точно това което те стопля в къщи пред чорапа закачен над камината, или красивата елха -добрите радостни чувства на децата.

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................