>

1.7.08

Заблести след смъртта

Повечето хора свършват на 1,80 м. под земята или изчезват като дим в атмосферата, някои предпочитат замразяването или пък мумифицирането.

Ала все повече смъртни вече желаят да преминат във вечността под формата на диамант – естествено, срещу пари и в резултат на химическа трансформация, извършвана в Швейцария.

В градчето Коар фирмата Алгорданца получава всеки месец между 40 и 50 урни от цял свят, чието съдържание превръща в скъпоценен камък.

Има всякакви хора - като се започне от шофьор на камион и се стигне до професор по философия, отбелязва Риналдо Вили, един от съоснователите на лабораторията, където петнадесет машини работят без прекъсване.

Петстотин грама прах са достатъчни, за да се направи диамант, а човешкото тяло оставя средно 2,5-3 кг прах след кремация.

Най-напред прахът се превръща във въглерод, после в графит. Обработен при много високо налягане и температура до 1700 градуса, той се превръща в изкуствен диамант за четири - шест седмици.

В природата за същия процес са необходими хилядолетия.

Всеки диамант е уникален: цветът варира от тъмносиньо до почти бяло. Това е отражение на самоличността, уверява Вили.

След като бъде получен, необработеният диамант се шлифова според формата, която желаят близките на покойника – много често сърце, което може да се сложи на верижка около врата или да се монтира върху пръстен.

Цената на превръщането на покойника в полупрозрачна душа варира от 4 500 до 17 000 швейцарски франка (2800 – 10 600 евро) в зависимост от големината на камъка – от 0,25 до 1 карат.



източник


Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................