>

7.7.08

Уникален успех за България, Григор Димитров спечели Уимбълдън


Българският тенисист Григор Димитров спечели титлата на сингъл от "Уимбълдън" при юношите. На финала 17-годишният талант победи със 7:5, 6:3 финландеца Хенри Континен след 78 минути игра. Това е първата титла за България на турнир от "Големият шлем".

След първите пет гейма от мача Димитров получи болки в рамото и се наложи лекарска намеса. До края на срещата си личеше, че болката не е отминала, но българинът не се отказа. Играта на финландеца се отличаваше с много силни сервиси и добри волета, докато Григор имаше перфектни ретури. Първият сет се развиваше гейм за гейм, като никой не успя да пробие сервиса на съперника си. При 6:5 в полза на българина Континен не успя да спечели подаването си, като допусна двойна грешка, която донесе успеха на Димитров. 18-годишният финландец започна по-добре във втората част и поведе с пробив за 3:2. До края обаче Димитров, който допусна само шест непредизвикани грешки в мача, доминираше изцяло и не даде повече гейм на съперника си.

Григор Димитров е шампион от 2006 г. на "Ориндж боул", неофициално световно първенство за юноши при 16-годишните, а през следващата година стана европейски шампион в същата възрастова група. С триумфа си на "Уимбълдън" той за пореден път доказа, че е най-обещаващият млад тенисист в България.

Винъс Уилямс остана кралицата на "Уимбълдън". В решителния двубой за титлата по-голямата от сестрите Уилямс победи Серена със 7:5, 6:4 и си осигури петия трофей от шампионата в "Ол Инглънд клъб" и седми от турнири от Големия шлем. Триумфът й в неделя беше пълен, след като бившата номер 1 в света спечели и титлата на двойки заедно със сестра си. Така за втори път след 2000 г. Винъс си тръгна от "Уимбълдън" с двете отличия. Освен това тя постави рекорд за най-силен сервис, изпълнен от жена на шампионата във Великобритания. По пътя към защитата на титлата си тя изстреля топката от начален удар със скорост 208 км/ч.

По-голямата с 15 месеца от сестрите Уилямс се оказа по-издържлива психически, което беше решаващо за крайната победа във финала на сингъл. Въпреки лошото начало на мача тя съумя да използва по-добре от Серена възможностите за пробив. Така Винъс спечели първия сет със 7:5, след като изоставаше с 2:4. Във втората част Серена отново поведе с пробив за 2:1, но Винъс се върна в мача, за да се превърне в една от най-успешните тенисистки на "Уимбълдън" за всички времена редом до Мартина Навратилова, Били Джийн Кинг, Щефи Граф и Крис Евърт. Винъс вече има пет титли от третия турнир от Големия шлем за годината - през 2000, 2001, 2005, 2007 и 2008 г. В същото време по-малката й сестра е триумфирала два пъти - през 2002 и 2003 г. Статистиката показва, че през последните девет години титлата е печелена само два пъти от тенисистка, различна от Винъс или Серена Уилямс (2004 - Мария Шарапова, и 2006 - Амели Моресмо). Освен това Винъс е първата състезателка след Навратилова преди 21 години, която печели трофея без нито една купа от началото на сезона.

Титлата през тази година е по-различна от предишните четири, защото дойде за сметка на Серена. Впрочем това беше първият финал между двете на "Уимбълдън", спечелен от Винъс. В останалите два на кортовете на "Ол Инглънд клъб" - през 2002 и 2003 г., триумфира по-малката от тях. Резултатът в мачовете между двете вече е равен - 8:8 победи. Серена води с 5:2 победи във финалите на турнири от Големия шлем.

"Определено много повече ме вълнува как се чувства сестра ми сега, защото една от нас днес трябваше да спечели, коментира след мача седмата ракета в света Винъс. Не можеш да омаловажаваш триумфа на "Уимбълдън" и аз не го правя, но наистина искам да знам как е сестра ми."

По-малката Уилямс намери утеха в титлата на двойки, която спечели заедно с Винъс няколко часа след загубата си от нея на сингъл. Те победиха с 6:2, 6:2 Лиза Реймънд (САЩ) и Саманта Стосър (Австралия) и така взеха своята седма титла на двойки от турнири от Големия шлем. Сестрите Уилямс са шампионки в "Ол Инглънд клъб" и през 2000 и 2002, на Australian open през 2001 и 2003, а през 1999 г. спечелиха титлите на "Ролан Гарос" и US Open. С успехите си в двете дисциплини Винъс и Серена си осигуриха общо 2.5 млн. долара от наградния фонд в размер на 23.4 милиона.



Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................