>

4.7.08

Гамени прогониха бялата лястовица


"Бог ни прати бялата лястовица, за да ни спаси тя от земетресенията и наводненията. Ала ние я прокудихме. Сега ни очакват само беди и нещастия. Земята ще ни накаже за това, което сторихме" - нарежда Теменужка, прислужница в училището "Ангел Каралийчев" в Стражица.
Птичето на надеждата
Преди две седмици в гнездо на прозореца на кабинета по география в школото се излюпила бяла лястовица. Птичето на надеждата пръв забелязал училищният елтехник Стефан Георгиев.
"Една сутрин бях на приказка в кабинета на фелдшера Райчо на първия етаж. Изведнъж видях на жицата отвън едно бяло птиче. Като се взрях по-внимателно, познах, че е лястовица. Бяла лястовица! Досега за нея бях чел само в разказа на Йордан Йовков, но винаги съм си мислел, че това е писателска измислица. Обаче ето ­ птичето стоеше само на няколко метра от мен. Показах го на доктора. Като го видя, и той се облещи и не можа да повярва. Проследихме лястовичката и видяхме, че гнездото є е на един от прозорците на втория етаж. През целия ден хората от училището идваха да го гледат и да му се дивят. През следващите дни ни стана навик. Всяка сутрин, преди да влезем в школото, минавахме покрай гнездото да видим птиченцето и да му се порадваме", разказва електротехникът.
Той признава, че когато за пръв път видял бялата лястовица, си пожелал да бъде здрав, да има много късмет и в Стражица никога повече да няма земетресения.


Бялата лястовица предизвикала истински фурор в Стражица. От общината направили цял видеоклип за нея. През следващите дни в града започнали да се стичат хора не само от съседните села, но и от Горна Оряховица, Велико Търново и дори от Попово и Търговище. Те идвали тук, за да зърнат птицата на надеждата. Тя да ги излекува и да им донесе щастие и сбъдване на мечтите. Птичката обаче не се показвала на всеки.
"Тя като че ли разбираше кой за какво иска да я види. На някои се показваше, а от други се криеше. Веднъж се изгуби за цели три дни. Помислих, че някой котарак или сокол я е изял. След това обаче отново се появи. В началото останалите лястовици избягваха бялата си посестрима. После обаче свикнаха с нея и я приеха. Даже един мъжки започна да я ухажва. Заедно стояха на жицата и си чуруликаха. След това внезапно литваха нанякъде, после пак се връщаха. Те птиците са като хората. Имат си собствен език, изпитват чувства и емоции. Влюбват се и страдат, когато загубят половинката си. Между хората и птиците има много общи неща. Обаче за разлика от нас, хората, пернатите никога няма да тръгнат да си правят мръсно една на друга", философства шофьорът на училището Байчо Николов.
Разрушеното гнездо
Радостта на стражичани обаче продължила малко повече от две седмици. В неделя (29 юни) вечерта две прислужнички от училището били последните, които видели бялото птиче. На следващата сутрин гнездото било съборено, а лястовичката изчезнала. На земята имало пръснати парчета счупени стъклени бутилки, части от разрушеното гнездо и едно счупено яйце. Гнездото е на такова място, че не може да бъде достигнато от земята с дълъг прът.
Хората от Стражица да убедени, че някой нарочно е съборил гнездото, докато се е опитвал да улови птичето. До него е стигнал по олука, а оттам бавно е допълзял до ламарината под прозореца на кабинета по география.

"Който е взел и прокудил птиченцето, хаир да не види! Нещастие ще му донесе тази кражба. Какво му е направило горкото птиченце! Птичка в клетка не стои. Тя ще залинее и ще умре. Ама и тоя, който я е пленил, и той бял ден няма да види" - пали се прислужницата Теменужка. Мнението є споделя и актрисата Звезделина Станчева. Тя обаче вижда и още една причина за появата на бялата лястовица в Стражица.
Бялата лястовица ще спаси Стражица
"Стражица е един от силните енергийни центрове в България. Но тук хората са обезверени и са се оставили да ги носи течението на живота. Затова Господ им изпраща земетресенията - да се опомнят и да се отърсят от тази вцепененост. Бялата лястовица е послание за жителите на Стражица, което те трябва правилно да разчетат. Стражица ще се спаси, когато хората тук станат истински свободни по дух и повярват в себе си. Лястовицата не е открадната. тя си отиде, защото є разрушиха и отнеха дома. Тя е дълбоко наранена и никога повече няма да се върне тук", обяснява Звезделина.
На въпроса защо тогава в Япония има толкова много земетресения, актрисата отговаря, без да се замисли: " Защото те загубиха човешкия си облик. станаха механични роботи, без чувства и емоции. Живеят така, както работят ­ като на конвейер."
Въпреки сполетялото ги нещастие обаче жителите на Стражица вярват, че бялата лястовица отново ще се върне и ще спаси града от природните бедствия и катаклизми. Някои в града дори предлагат емблемата на града да се промени и в нея да бъде включена и птицата на надеждата.


в.Монитор
Share/Bookmark

0 коментара:

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................