>

7.2.10

Заговезни ( месни )

Днес е Неделя месопусна или Месни заговезни. Винаги в неделя. Винаги осем седмици преди Великден. Противно на моето предположение, думата заговезни идва от "заговявам", което означавало "постя", а не - угоявам се.... Както и да е. Днес се правило традиционната вечеря с месни ястия. Под традиционна, имам предвид, че в нас е традиция в неделя вечер, вечерята да е месна. И в събота. И обедите. И вечерите през седмицата. Отклоних се....
Само да спомена, че аз вчера си купих бяла халва, която ще въртя на полилея /за съжаление, осветлението ми е на плафони по стените/, обаче това чак следващата неделя, когато е Сирни заговезни. Тогава, ще запаля и огън пред блока /този път не за да варя компоти/ и ще го прескачам. Но до тогава има цяла седмица. Нарича се Сирница.
Та така, аз няма да постя...но ако вие ще постите може още една седмица да блажите с яйца и мляко, и от другата неделя: Клъц! Нищо! До Велик ден. Аз ще се изхитря и ще го посрещна в Рим....с папата. Ще се потупваме мъжкарски по раменете и ще се питаме "Блажиш ли, блажиш ли дядо попе?".
Пак се отклоних. Идеята ми беше за Заговезни и то за това месното /малкото Заговезни, му викам аз -  по-идея от Малките пет кьошета и Малкото НДК/, днес трябва да се лапа здраво месо...каквото е останало от прасето, трябва да се изяде. Че ново прасе ще има чак по Коледа. 
Като малък, нямам спомен за този празник, но много обичах Сирни Заговезни. Дядо ми ми правеше Олалия....другата седмица, ще ви разкажа. Сега иде реч за месото.
Някои сънуват шоколад, а аз: месо.
Обичам си месото и ще отпразнувам празника подобаващо!
Хапнете си и вие днес! Както всеки ден...
Оппааа, щях да забравя. Много е важно! Ако някой мисли тези дни да се жени, да действа веднага! Да приключва с това тези дни, защото после няма да има шанс, чак до вторник на Светлата седмица!!! А мили моми, дотогава красивият принц, може да се осъзнае....

Бтв: сега се сетих, защо харесвам постите.....тогава цената на месото пада!


.

Share/Bookmark

8 коментара:

Dimitrana S. каза...

:-)))

Очаквам обясненията ти за Олалия-та, MadWizard :-)

Вкусна неделя месопусна!

Dani каза...

Вкусна Неделя Месопусна, и следващата, и по-следващата....

Nightwish El каза...

Аз пък очаквам прескачането на огъня.
...да не се подпали нещо само...
:)

Lili каза...

Месоядци сбирайте се!И при нас всичко месно е на почит!
Олалия-това го очаквам с нетърпение.
Хубава неделя :)

Unknown каза...

Рапорт даден = рапорт приет! Така се "загоихме", че наистина ще ни стигне за дни напред.
А най-хубавото филмово пресъздаване на Сирни Заговесни или Масленица, както е на руски, можете да го видите във филма "Сибирският Бръснар" - таман за 14 февруари - и либоф, и терзания и запой и Масленица... :) Честит празник!

Nezabravima каза...

Да ти е сладко! :)

Ondine каза...

Да ти е вкусно! ;)Идея си нямам какво е Олалия? :$/важното е месо да има,пък каквото и да е...все ще го изядем/ ;)

Ирония Идиотова каза...

Дядо Боже отдавна ми е простил, защото знае,че всичко дет е расло и ще расте на кокъл, аз го ям! Цупи не цупи- тва е положението:))

пс- и аз не знам какво е Олалия. Бърже да разкажеш!!:))))

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................