>

19.2.10

Ще пушим ли или ще сме извън закона?

От вчера в медиите пак плъзнаха дискусиите за Тоталната забрана на тютюнопушене на обществени места. Твърде вероятно е да се отмени тази забрана. Това не е учудващо, нито ме изненадва. Бях говорил за тази отмяна преди време. Разбира се че това е правилното решение.
Преди да изреват непушачите, нека се замислят, какво ще промени тази забрана и тогава да злорадстват. Интересен е факта, как всички, които коментират новината, още от приемането на забраната, са непушачите. Всички се изредиха да кажат: "Ха! Видяхте ли! Нека ви!"... важното е на Вуте да му е зле.
Аз като пушач, съм провеждал разговор с друг пушач по темата, със горе-долу следното съдържание: Щели да забраняват да пушим по баровете. -Да, чух. -И какво ще правим тогава? -Е, какво, де да знам, ще пушим отвън.
И толкова. Приключва се. Без ядливи бележки, към непушачите. Да не дава господ да е пък бивш пушач... Е по-досадно и лицемерено животно - нема!
Та искам пак, както преди, да си представя моята гледна точка за забраната. Като един пушач.
За начало, против съм да ми забраняват каквото и да е, особено под измислена причина. Против съм, някой да ми казва, че го правил заради здравето ми. Нека бъде мой избора, дали да се тровя или не. Ако тази държава толкова е загрижена за моето здраве, нека да започне да използва парите, които и давам всеки месец под формата на здравни осигуровки по предназначение. Нека с тези пари се грижат за мен и/или солидарно за който има нужда, вместо да си купуват скъпи лимузини и градят палати. Някак по-редно ми се струва. Непушачите също ще се съгласят.
Нямам против и да наложат още някакъв специален налог върху тютюневите изделия, и приходите от него да се използват за здравеопазване, спорт или каквото решат. Но те предпочитат да печелят пари от оборотен продукт.
Относно пасивното пушене, нямам какво да кажа. Там е индивидуално. Но пак не виждам, какво толкова пречи на непушачите. Моята компания например е съставена от предимно непушачи. Едно 75% от познатите ми не пушат. Това обаче не ми пречи.  Нито на тях. Например, отивам на гости у някой от тях. Сядаме на маса, пием алкохол, говорим си. Питам, може ли да пуша? Може, сега ще дам пепелник. Може, ама отиди до прозореца, че ми е неприятно. Може, ама излез на терасата. Не може, съжалявам, неприятна ми е миризмата и после ще я усещам поне една седмица. Какво толкова? Отишъл си в къщата на непушач, съобразяваш се с него. Когато той ти е на гости е обратното. По барове и кръчми, когато излизаме, почти винаги се избират маси за пушачи. Т.е. солидарни са към мен. А не мисля, че съм късметлия. Въпрос на хора си е. Ако вашите приятели не се съобразяват с вашите молби, значи или не им пука за вас, или смятат молбата ви за поредното хленчене.
Т.е. забраната за пушене в баровете, не е правилно нещо. Съгласен съм и смятам, че е редно да се забрани пушенето на места, където се сервира храна /основни ястия/, но в барове, дискотеки, клубове е ненужно.
Още преди предлагах едно много просто решение, което виждам сега се прокрадва. Заведенията да си избират, дали да са за пушачи или за непушачи. Които могат да си го позволят, да бъдат и двете. Ще кажете, ама това няма да се спазва. Ще бъде уредено така, че да се спазва. Салоните за пушачи и непушачи да бъдат разделени, не масите. Така сам ще избираш в кой салон да си. Аргумента няма да се спазва не е коректен, защото по същата логика няма да се спазва и тоталната забрана. По-малките заведения да си изберат дали да са за пушачи или не. Ако желаещите за заведения без дим са толкова много, то и този тип заведения ще са преобладаващи. Съгласен съм да има допълнителни изисквания или налози за разрешение на този тип заведения. И на мен не ми е приятно да бъде задимено помещението.
Но съгласете се, глупаво е да отидеш да се забавляваш някъде и да се налага да излизаш на улицата за да пушиш. Ще ви бъде ли приятно да заобикаляте постоянно групички пушещи на тротоара за да влезете в любимото си заведение?
Другите аргументи, относно вреден или полезен е никотина няма да коментирам. Имам си мнение по въпроса, има си статистики. Няма да коментирам и къде и доколко е наложена тази тотална забрана.
Искам само да мога да избирам аз дали да пуша или не.
Ако познатите ти са толерантни и проявяват разбиране, с малко компромиси, няма да има проблеми нито за пушачите, нито за непушачите.
А сега е време за сутрешно кафе с цигара!

.


Share/Bookmark

19 коментара:

frog and roll каза...

Да, бе! Откъде се пръкнаха толкоз войнстващи непушачи? Май само са чакали команда "Огън!" от министерството на финансите, за да ни погнат с камъни, горките канарчета. :) Ето и тука.

Unknown каза...

Аз съм бивш пушач или не точно, защото на година ми се събират някъде около пет шест цигари. Според мен, трябва да ограничат пушенето в някои заведения като ресторанти и сладкарници. В сладкарниците е пълно с майки и деца, и там най много се пуши. Според вас, какво може да ги спре освен една забрана. Да си пушат у дома пред децата, но защо трябва да обгазяват моето. Иначе нямам нищо против пушачите, само да не им ставам жертва, без да искам :)

Nightwish El каза...

Нормално е в заведения за хранене да има забрана. Не обичам, когато се храня, да не мога да си видя чинията от облаците дим. Но пък в баровете, дискотеките не мисля, че е добра идея. Представяте ли си, както се забавлявате и приятелите ви пушачи излизат вън за по-една...вие естествено няма да кибичите сам, излизате и вие вън и така ...хоп..цялото заведение се изсипало на тротоара..Няма що-много умно..:)
Да заявя, че съм активен и нагъл непушач и симпатизирам на пушачите. Но само ако не са от Наглите! :)
т.е. всичко се опира до хората в крайна сметка...

Мариана каза...

Важно е да се уточни, че забраната не е с цел да се опази твоето здраве, а здравето на тези около теб :) Ако неудобството да пушиш навън, в студено време и отделен от компанията, те накара да спреш да се тровиш, това е един чудесен страничен ефект от цялата работа. Аз лично много се надявам забраната да влезе в сила. Поздрави :)

Румяна Попова каза...

Аз пък не мисля че със забрана ще накарат хората да пушат по-малко. Въпреки че съм не пушач смятам че здравето зависи от нас самите.Има места където наистина тази забрана е смешна.

frog and roll каза...

Някои хора май не вдяват, че ще има отделни места и за пушачи, и за непушачи. Който не ще да го одимяват, да си ходи по "чистите" кръчми. И обратното - който иска да пуши, да си търси окадени заведения. А ако компанията е смесена, едните ще трябва да се прежалят, за сметка на другите.

Но да ми се говори за тотални забрани, при това към големи, осъзнати и вадещи сами парите си хора... Айде моля ви се - времето на Бай Тошо отмина. Или не е, а? Ами да забранят накрая цигарите и републиканският бюджет вече да не разчита на тлъсти акцизи и мита, същевременно хленчейки за общественото здраве. Ама че нахалство.

MadWizard каза...

frog'n'roll го каза по-добре от мен.
Катя, аз съм съгласен с теб. Затова е и разделението. Ако има сладкарница за пушачи и такава за непушачи - какъв е проблема? Ти ще си избереш в коя да отидеш. А и замисли се, сама казваш: пълно с майки и деца...и задимено. КОй го задимява? :)

Мариана, относно здравето на околните, мисля, че ясно се изразих, ако някой в компанията ми го дразни моето пушене - казва ми и аз се съобразявам. Но непушачите, не са склонни на обратният компромис. Защо?


А всичко рулира, ако музиката е с камъни!!!!

frog and roll каза...

Забравих да наругая по повод губещия "Булгартабак", също и тютюнопроизводството, които, незнайно защо (абе знам аз :)) държавата се чувства длъжна да хрантути. И какво излиза, бе! Че цеденето на пушачите си е едно основно занимание! Че и да се чувстваме виновни на всичкото отгоре! Няма начин просто, някой да ми вменява виновност, при условие, че разчита и да ми съдере гърба. :Р

Нахалници! Лицемери!

Unknown каза...

Точно за това говоря, майките пушат. Скоро няма да има нужда от разделение, защото повечето заведения, за такива като мен, с детски градини ще имат места навън. frog'n'roll почти няма заведения за непушачи, а скоро да има, много не ми се вярва. Така че... как да вдявам като иглата ми е тук, но конеца е в... магазина.

MadWizard каза...

Не е така.
По-читавите заведения си имат салони за непушачи.
Нека конкуренцията да ги накара да са на ниво, не различните забрани.
Само искам да уточня, че съм сигурен, че всички пушачи искат вентилацията да е на ниво. И разбира се, аз ще ходя там, където не е задимено.
Това вече го има.

Lil каза...

Да ми забранят да пуша-сиктир бе!
Това няма да стане,дори ще намерят пари в "изнемощялата" хазна ,за да платят съответните глоби за неспазване на въпросния закон.А и самият факт,че герберите искат промяна в закона ,говори красноречиво.Как ли пък ще изпуснат една от най-пълнещите джоба им нишки??Хъх...не!
После пък излиза въпроса с категоризацията и аджеба кои са тези обществени места?Моята кръчма е частна собственост и според закона за човешките права няма кой да дойде да ми забрани да си окъдя качествено.
Не на последно място сметката им спрямо акцизи бля-бля няма да им излезе точна.Че то алкохол и цигари си ходят в комплект.И онези майки от сладкарниците определено не сам там,заради вкусните пастички,които нагъват дечурлигата им,а именно за да изпушат един фас на спокойствие.Да ,било вредно и още не знам си какво-така е,ама нали в крайна сметка сами избираме дали да пушим или не.И те какво и правото на избор ли искат да ни забранят?Я у лево!
Ще си пуша ,та и повече!Ай да дойдат ме глобят-Хага ще им се стори тясна!

Ondine каза...

"Да не дава господ да е пък бивш пушач... Е по-досадно и лицемерено животно - нема!"- Tи пък имай късмета да ми се разпушиш на главата.... :P

Та и аз да си кажа отново гледната точка!;)Пушете си където ви е кеф.Не мисля,че със забрани на пушенето ще има някакъв ефект.Който си пуши пак ще си пуши ,ако ще и 100 забрани да се измислят,и дори още по-зле...пред заведенията ще се напълни с пушачи вместо хората да си консумират на спокойствие в самите заведения./виждала съм го и е доста неприятна гледка/На мен пушачите не ми пречат!

Мариана каза...

Ей, хора :) Не е ли смешно да протестираме против ГМО, вредните емисии, изтребването на бебета-делфини и добавянето на вредни вещества в храните, да се събираме в подкрепа на колоезденето и опазването на околната среда, и в същото време да се борим за правото да тровим себе си и околните с цигарен дим? Става въпрос за обществени места все пак. То и правенето на секс на публични места е забранено, ама никой не протестира, че му ограничават правата...

frog and roll каза...

На път съм да хейтна, хехе. ;)

Марианче, задръж си призивите за кухите лейки, дето налапват първата подадена им въдица. Не се боря за правото да те тровя в "чистата" кръчма или да нахлуя и да ти окадя къщата, а за правото И двете да имаме избор на обществените места, демек ти да си имаш заведения без дим, а аз да си имам задимени. Или само непушачите се имате за общество, еднолично притежващо обществените места? Баси недемократичното общество, ако всички са като тебе, да ме прощаваш. Добре че не са. :) Ще забранявате на децата си, не на около 50% от пълнолетните граждани, които сами могат да решават за себе си.

Bla каза...

Забранете цигарите, но легализирайте канабиса!

TankoBG каза...

И аз съм пушач.
Но съм коректен. Не пуша на бюрото си - имам си пушалня. Не пуша в служебната кола. Не давам и на другите. Има си полянки за това. Не пуша и в къщи. Имам си тераса.
И за какво ще ми се нахвърлят непушачите?

MadWizard каза...

Всички пушачи са коректни.

...просто са свестни хора.

Lil каза...

Ухааа,как го каза само :)
Свестни сме много ясно!

YMY каза...

Няма да се карам с никого. Мисля, че е излишно. Винаги съм смятала, че ум в главата на никого не можеш да налееш. Като си е тъп, ще си я бие - то си е за него. За това не споря с хората, а и съм твърде толерантна и смятам, че всеки си има право на собствено мнение - не ограничавам никого. До тук явно не става ясно дали съм пушач или не... А можеби вече гадаете ;-) Ако съдя от това съждение:
" MadWizard каза...
Всички пушачи са коректни.

...просто са свестни хора.

24 февруари 2010 14:13" ... какво излиза? - Че аз съм пушач. Или обратното, ако не съм, не съм свястна... май никой не казва това... Съжалявам, но ще кажа само, че "общите знаменатели" са най-тъпото нещо на света (и нямам предвид математически)... от там нататък всякакъв род изявления, които ги включват за мен са пълна глупост! Хайде приятен ден и се тровете или пък не (който както пожелае), на воля! ;-)

Публикуване на коментар

Снимка - [im]url на снимката[/im]

Color - [co="red"]текст[/co]

Marquee - [ma]текст[/ma]


:a :b :c :d :e :f :g :h :i :j :k : :m :n :o :p :q :r :t :s

Не се срамете, а споделете:

 
..................... ..........................